úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Menu
26. února 2006
Když v báru K AM za houstne dým dobrým jídlem
Večer v koktejlovém Bugsy’s Baru
Matěj R. Kalina
KAM ZA dobrým jídlem

Tentokrát zapomeneme na jídlo a navštívíme podnik proslavený především svými drinky. Říká se, že Bugsy’s Bar jako první přinesl do „posametové“ Prahy typický americký koktejlový bar. Podle toho, jaké oblibě se dnes těší, se dá soudit na prozíravost tohoto počinu. V Modré bibli, vlastním nákladem vydávaném „bedekru“ zdejšího sortimentu, naleznete na 250 receptur od klasických již drinků až po vlastní experimenty, třeba s poživatelnými květinami.
Bar, který v polosuterénu rohového domu v Pařížské ulici funguje už jedenáctou sezonu, dnes zdaleka není jediným svého druhu ve městě. Ale za jeho dlouhý pult nebo k nemnoha stolkům usedá večer co večer mnoho milovníků míchaných nápojů. Nenechávají se zmýlit vchodem z Kostečné ulice ani téměř neexistujícím poutačem před ním. Ti, kteří vědí, trefí.
V potemnělé místnosti se svéráznou výzdobou je možné vyslechnout produkci barového piana, zažít tematické večery s vybraným druhem nápojů - například vlastní šestičlennou řadou jménem Bugsies, jejíž společným jmenovatelem je pramenitá voda a limetkový sirup. Originalitou je i úspěšná Áftr-kapr-párty, která startuje v 21 hodin na Štědrý večer. Během hodinky si v baru nemáte kam stoupnout.
Není snad destilátu či likéru, jenž by tu nebyl zastoupen. Proto když se večer pomalu překlopí do noci, nastává ten pravý čas k návštěvě baru a kroky mnohých směřují právě sem. Nejen však kvůli drinkům, i když to především. Dostanete zde i najíst. Pravda, v omezené nabídce, ale oč je užší, tím zajímavěji je poskládána. Trhákem je sushi, pokrm svým způsobem podobný zde servírovanému pití. Podobný právě pro svoji jedinečnost a chuťovou pestrost - razantní, a přece uhlazenou, citlivě seskládanou z prazvláštních komponent.
Nikdo se nedivil, když podnik získal v roce 2003 Cenu Playboy Award - Nejoblíbenější bar. Více rozruchu vzbudilo až ocenění časopisu Newsweek, kde se v žebříčku barů daleko věhlasnějších objevil Bugsy’s mezi těmi, které „rozhodně stojí za návštěvu“.
V dnešním receptáři netradičně uvedeme návod na přípravu drinku, který pro nás připravil barman Václav Vojíř. Jde o další z autorských drinků kreativního barmanského „orchestru“. Zajímavé pití s nádechem exotiky si můžete dopřát za 135 korun.

Foto popis|