úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Menu
26. února 2006
Tropické ovoce tentokrát v nápojích
JAK NA TO…
Matěj R. Kalina
Dnešním tématem je ovoce tropické. Když jsme dokořán otevřeli dveře světu, dostaly se jimi na náš trh i takové rostlinné atraktivity, jakými jsou tomel, mango, kiwi, papája a třeba rohovník, granátová jablka, kumquat, peichoa nebo karambola. Ty se přidaly k druhům, jež sem spoře pronikaly i dříve, což byl ananas, banán, datle a fíky. Exotické plody si bezpochyby nacházejí cestu i do tuzemské kuchyně. Chuť manga, papáje či ananasu se například velmi dobře snoubí s řadou dezertů, ale i třeba s drůbežím masem či mořskými živočichy. Mango pochází z Indie, jeho plody jsou velmi voňavé a ke konzumaci je nejlepší tehdy, když je plod měkký na dotek. Papája se pěstuje na Havaji a nejčastěji se prodává její odrůda Solo.
Tropické ovoce bohatě využívají receptury nepřeberné řady barových nápojů - ať už jako součást nápoje samého, nebo jako ozdoba v podobě závěsu na okraji sklenky.

***

* Passion-Tini

V šejkrové sklenici rozmačkáte polovinu maracuje, stonek rozmarýnu a srpeček limetky. Přidáte čtyři centilitry vodky Finlandia, mango a jeden centilitr maracujového sirupu. Vše důkladně protřepete v šejkru a přes barové sítko a čajové cedítko (double strained) přelijete do předem vymražené koktejlové sklenky. Drink nakonec ozdobíte snítkou rozmarýnu.

* Mango daiquiri

Tento nápoj připravíte tak, že rozmixujete třetinu mangového plodu - omytého, oloupaného a bez pecky - společně s pěti centilitry třtinového bílého rumu, šťávou z půlky limety a centilitrem cukrového nebo mangového sirupu společně s ledovou tříští. Poté přelijete do margarita sklenice a ozdobíte řezem manga a srpečkem limety.

* Pineapple herb Margarita

V tomto případě si nejprve musíte připravit šalvějový likér. Získáte ho asi osmidenní macerací tří čtyř stonků šalvěje lékařské (babské ucho) v půllitru koňaku. V tumbleru rozmačkáte na kaši kolečko sladkého ananasu se dvěma centilitry šalvějového likéru, osminou limetky a 5 centilitry tequily Reposado. Přes dvojí sítko přelijete do vymražené sklenky a zdobíte řezem ananasu a snítkou šalvěje.

* Melounové mojito

Varianta nápoje, který již několik let vítězně táhne českými bary. Ve sklenici, ve které budete nápoj podávat (velký tumbler), rozmačkáte kousky limetky, mátu a třtinový cukr. Přidáte rozmixovaný vodní meloun, doplníte ledovou tříští, nalijete světlý kubánský rum a po okraj doplníte sodovkou.
mrk

Foto autor| Foto archiv