úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Menu
12. února 2006
Rodinný salon K AM za u Černého Mostu dobrým jídlem
Domácí nálada restaurace U Vazačů
Matěj R. Kalina
KAM ZA
dobrým jídlem dlem

Pokud vás pojme touha posedět a pojíst v příjemném, vpravdě rodinném prostředí, navíc v těsné blízkosti Prahy, dám vám dobrý tip. Ten podnik se jmenuje U Vazačů a naleznete jej v Kyjích, v části zvané Hutě. Je to vlastně v těsné blízkosti nákupní zóny Černý Most. Ovšem s humbukem a davovým šílenstvím koupěchtivých „nájezdníků“ se tu nesetkáte. Naproti obchodní megalopoli, v tiché čtvrti rodinných domků, narazíte na jeden příbytek, jenž ve svém nitru skrývá kouzelnou, téměř pohádkovou hospůdku.

Rozmazlování hosta

Nenechte se odradit zavřenými dveřmi domu, je třeba zazvonit. Neznejistěte ani tím, že musíte projít halou obytné části domu. Vše se odehrává za prvními dveřmi.
Jako by vás ovanul dech skřítka dobroděje, takový je první dojem z menší ze dvou prostor. Útěšlivé přítmí, nevelký bar zvoucí bohatou baterií lahví, všeobjímající klid. A což teprve v hlavní místnosti, jež je pojednána ve dřevě, bohatě prosklená s výhledem do zeleně a jejíž dominantou je zapálený krb… Pod nízkým stropem se mísí omamný, tajuplný odér koření z přinášených krmí s libou vůní čerstvě naštípaných polen.
Manželé Vazačovi přes deset let sloužili předlistopadové gastronomii, sešněrované prapodivnými pravidly. V roce 1991 otevřeli tuto hospůdku ve vlastním domě a splnili si tak dávný sen. Ovšem realita nebyla tak idylická. Do vlastního si přinesli letitou zkušenost a jistou jedinečnost - jejich doménou vždy byla čínská kuchyně, ovšem lehce seřízená pro jazýčky tuzemců. Hospůdce vetkli náladu rodinného salonu, kterou podpořili až rozmazlujícím přístupem k hostu. Ten ovšem zpočátku v domě chyběl. Vbrzku si ale vychovali klientelu novou, vlastní. Jejich návštěvníci žijí se „svou“ hospodou, žení se v ní, slaví jubilea, přírůstky do rodiny i smutné odchody některých. K tomu všemu jim slouží domácí kuchyně, která stojí na základě čínských specialit, ale časem se rozrostla i o českou klasiku a znamenitý záběr do oblasti nejrůznějších příprav steaků.

Gruntovní hospodští

„Jsme moc rádi, když našim hostům chutná a vracejí se nám. To je - či by mělo být - cílem každého gruntovního hospodského,“ dala se slyšet paní domu, která ošetřuje plac. V kuchyni vládne hlava rodiny a jako vizitku svého umu nám nabídla výborné jídlo, které tu pořídíte za 179 korun.