úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Apetit
5. února 2006
Restaurace, jež má šarm dobrým jídlem
KAM ZA dobrým jídlem
Matěj R. Kalina
Antal, starosvětský podnik nové doby?

Otevřít restauraci o dvou stovkách židlí v nepříliš prozkoumaném terénu pražské čtvrti mimo centrum je buď dobrodružství, nebo zkušenostmi podložený počin. Restaurace Antal v ulici Antala Staška u stanice metra Budějovická je tím druhým případem.

Pivně antický sloh

Je třetí v pořadí, nejmladší z dnes již vyhlášených sourozenců (Bredovský dvůr a Kobyla). Kromě stejného majitele je spojovacím prvkem těchto podniků to, že všechny leží poblíž trasy C pražského metra, dále prosklená pivní tankovna a otevřená kuchyně. Jinak má každý z těchto restaurantů vlastní osobitý charakter. V případě podniku Antal jde o zajímavý projekt „trendy“ pivnice, která - nábytkem s črty starosvětského stylu, hřejivými stěnami a především dobrým pivem - přiznává tradici pivní konzumace, v našem národě jaksi geneticky zakódovanou.
Žhavě současný bar je doplněn hrubou betonovou štukou stejného tvaru na stropě. Prostor rozbíjejí četné sloupy, jejichž hlavice jsou pojednány ve slohu nikoli dórském či korintském, ale zvláštním „pivně antickém“ ze světlem prozářených prázdných zelených pivních lahví. Ač restaurace netají svou příslušnost k podnikům nové doby, skýtá příjemné prostředí a při své rozloze kupodivu i uklidňující atmosféru. Sportovní koutek s plazmovou veleobrazovkou, oddělený sloupy a lehkými optickými přepážkami, nepůsobí v ostatním prostoru nijak rušivě. Hitem je dopředu vystavěná kuchyně, umožňující popatřit nejen na vlastní přípravu pokrmů, ale přehlédnout i celé zázemí hluboko v nitru.

Knedlíková univerzita

Největším lákadlem restaurantu Antal je atypické složení jídelníčku - vedle širokého záběru jídel víceméně běžných je postaven na celé řadě knedlíků. Staročeské bosáky, knedlíky chlupaté, karlovarské, špekové a všelijaké jiné zde vznikají v rukou kuchaře specialisty. Dostat tu můžete i všechny druhy knedlíků ovocných a jiné speciality. Jana Pulkrábková, manažerka restaurace, dodává: „Překvapující je velký zájem o sladkou kuchyni především z řad žen, rády si sem přijdou dietně zhřešit.“ Knedlíková univerzita v Antalu je nejlepším důkazem toho, že česká kuchyně své místo na slunci rozhodně má.