úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Apetit
29. ledna 2006
Excelentní K AM za česká klasika dobrým jídlem
Podnik s tematickou kuchyní v Klokočné
Matěj R. Kalina
KAM ZA dobrým jídlem

Rakouská kuchyně v únoru, jarní kachničky v březnu, speciality z jehněčího masa v květnu a třeba ještě jídla našich babiček, ta jsou na pořadu v červenci. Tohle všechno a mnoho dalších gastronomických témat - pro každý měsíc roku jiné - jsou důvody, pro které míří do středočeské Klokočné stále více lidí. Jejich cílem je restaurace Hotelu U koně, v jejímž repertoáru vše shora řečené mohou nalézt. A to ne v ledajakém provedení. Šéfkuchař a majitel v jedné osobě Jaroslav Sapík je jednou - a v tuto chvíli ústřední -postavou rodinného klanu kuchařů, který má své základy kdesi hluboko v 17. století.

Smysl pro inovace

Protože jeho doménou je tradiční česká kuchyně, nalezneme na jídelním lístku zejména jídla na toto téma. Proto se do vyhlášené restaurace v malebné stavbě barvy zlatých kuřátek sjíždějí milovníci jídel české klasiky, která si dovolíme ohodnotit jakožto připravená s nevšední bravurou, vzácným smyslem pro chuťovou pointu a nezbytnými inovacemi.
Zaměření restaurace odpovídá i její vzhled: stylová formanka se zemitou selskou výzdobou, pak noblesní restaurace, kde je možné díky mobilním paravánům nabýt pocitu soukromí i při plném domě, a konečně moravský sklípek s vinotékou a otevřeným krbem. Každá z těchto prostor osloví hosta jiným duchem. Nikde ale nezůstanete lhostejní. Můžete zde zažít vinobraní, jindy si pochutnat na martinské huse nebo i na nefalšované domácí zabijačce.

Naučená klientela

Nabídka poskytuje i záběr do specialit světových kuchyní, nicméně silou sortimentu je česká klasika, ovšem s důrazem na kvalitní tuzemské suroviny a s akcentem na moderní pohledovou gastronomii. „Po kvalitní domácí surovině voláme už celých šestnáct let, ale až nyní na této parketě dochází k posunu směrem vzhůru,“ tvrdí pán domu. Populární podnik, který v redukovaném provozu funguje i v zimě, má na svoji kuchyni už naučenou klientelu. Je mnoho takových, kteří si sem na řádnou porci rádi zajedou i v zimním nečase. Jako ukázku jedné z takových specialit nám pan Sapík předkládá kachní stehno s plátky kachních prsou, červeným zelím a kroupovým komínkem.

Foto popis|