Nedмlnн svмt
ъvod   |   redakce   |   napiљte nбm!   |   pшedplatnй   |   inzerce
titulnн strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na muљce
Svмt vмdy
Scйna
Auto & Moto
Cestovбnн
Bydlenн
Menu
Zdravн
Spoleиnost
redakce
Redakce
Dopisy
Pшedplatnй
Inzerce
Apetit
29. ledna 2006
Hruљky a jablka v gastronomii
JAK NA TO…
Matмj R. Kalina mrk
Historie cнlenйho pмstovбnн ovoce sahб zhruba osm tisнc let do minulosti. Nбs vљak zajнmб pшedevљнm ъloha ovoce v souиasnй gastronomii.
Zaиneme-li doma, pak bezpochyby nejznбmмjљнm druhem ovoce, kterэ v lze v sadech Иech a Moravy uvidмt, jsou jablka. Jablka desнtek odrщd, jablka velkб i malб, jablka ranб иi pozdnн, sladkб nebo kyselб, иervenб, zelenб a zlatб. Nejиastмji se u nбs pмstujн Idared, Golden Delicious, Spartan a Mac Intosh. Kaћdэ druh si v иeskй kuchyni naљel svй konkrйtnн zastoupenн.
Podobnм jsou na tom hruљky. Existujн takй v mnoha variantбch - napшнklad Boscova lahvice, Lucasova, Konference a Clappova -, rovnмћ v rщznэch stadiнch ranosti, taktйћ kyselй, trpkй иi sladkй. Moћnostmi uћitн za jablky trochu pokulhбvajн, na druhou stranu lze s jistou nadsбzkou шнci, ћe pokrmy z nich nebo s nimi jsou do jistй mнry noblesnмjљн a chuќovм rafinovanмjљн.

***

* Jableиnэ љtrъdl

Jablkovэ zбvin sestбvб z tмsta vypracovanйho z mouky a mбsla, posypanйho jablky, cukrem a skoшicн, rozinkami, nмkdy i oшechy. Tмsto s touto nбplnн zavineme do „rukбvu“, potшeme vajeиnэmi ћloutky a upeиeme dozlatova.

* Jablkovэ salбt s celerem

K nastrouhanэm prouћkщm celeru a kyselejљнch jablek pшimнchбme sэr a jogurt a zakбpneme citronem. Rozhojnit chuќ lze pшidбnнm oшechщ.

* Kachna peиenб s jablky

Je moћnй dusit vykostмnou kachnu v bнlйm vнnм se smмsн jablek, rajиat a karotky. Kachna se peиe i vcelku s jablky, kterб mohou bэt tшeba jeљtм naplnмna brusinkami. Jablka se pшidбvajн i do vэpeku nebo se podusн v karamelu s mбslem a citronovou љќбvou a obloћн se jimi porce kachny upeиenй samostatnм.

* Zapeиenй brambory se sэrem a hruљkami

Zapeиeme smмs jednotlivэch vrstev pшedem uvaшenэch brambor a na plбtky pokrбjenэch hruљek. „Pokliиku“ tvoшн sэr - optimбlnн je s modrou plнsnн.

* Hruљky poљнrovanй v иervenйm vнnм

Jsou иastэm partnerem takovэch dobrot, jako foie gras (ztuиnмlб jбtra speciбlnм vykrmovanэch hus). Pщlky hruљek vaшнme ve „svaшбku“ z иervenйho vнna, pomeranиovй kщry, cukru, pepшe a novйho koшenн. Kdyћ asi po deseti aћ patnбcti minutбch varu dostanou nachovou barvu, vyjmeme je. Servнrujeme vychladlй, pшelitй vнnem, ve kterйm se vaшily.

Foto autor| Foto archiv