úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Apetit
22. ledna 2006
Podnik nejen K AM za starosvětský dobrým jídlem
Restaurace U dělové koule v Jičíně
Matěj R. Kalina
KAM ZA dobrým jídlem

Je otázkou, jestli město Jičín více proslavil jeho dávný držitel Albrecht z Valdštejna - ten možná neblaze -, nebo to, že je považováno za bránu Českého ráje. Pro mnohé jsou však nejslavnější „rodáci“, které městu nadělil Václav Čtvrtek, tedy slavná rodina ještě slavnějšího loupežníka. Rumcajs, kouzelná postavička „lupiče s duší“, přitahuje dnes do Jičína zřejmě daleko více lidí než vévoda frýdlantský. Aby o příchozí bylo dobře postaráno i stran požitků těla, o to se krom jiných stará i restaurace U dělové koule v hotelu Jičín.
Podnik je důsledně stylizovaný do časů druhé půle devatenáctého věku. Vojska severní armády Ludvíka Augusta Benedeka v prusko-rakouské válce sice město samo nakonec minula, avšak v restauraci U dělové koule jako by si část oddílů odložila své propriety. Obrazy vojáků, vitríny s uniformami a puškami, k tomu kouzelná kachlová kamna v koutě, hřejivé dřevěné ostění a další a další útěšlivé drobnůstky. Zkrátka veskrze příjemná atmosféra, která však nemá pouhý starosvětský charakter. Restaurace přiznává moderní prvky ve vybavení interiéru, třeba bar je záležitostí zcela současnou. Přes značný počet svítidel není nálada „přesvícená“, uměřená intenzita a teplota světla podtrhává - v kombinaci se svitem denním - relaxační pohodu. Nejvíce ji podporuje bohatá skladba jídelníčku. Nabídka stojí vedle zvěřiny na široké škále regionálních specialit. Pokrmy jako lochovský timbál nebo guláš jičínských ostrostřelců vzbuzují laskominy mnoha příchozích. Podnik, který v létě se zahrádkou pojme bezmála stovku hostů, je vyhledávaným cílem a přispívá městu k jeho nové tváři. Patří tak vedle obyvatel Řáholce k dalším zdejším fenoménům.
Vzhledem k záměru podniku nabízet i zajímavosti světové kulinarie se právě jednou z nich představuje duo zdejších kuchařů Matěj Koldovský a Milan Košťák. Žabí stehýnka smažená ve vinném těstíčku můžete mít za 89 korun jako předkrm nebo v plné verzi za 299 korun.