úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Apetit
15. ledna 2006
Nová pivnice věku počítačů
Samoobslužné pípy v plzeňském Pubu
Matěj R. Kalina
Zdá se, že vznikl nový restaurační fenomén, plně konvenující s počítačovou generací dnešních mladých lidí. Jde o pivnici, která se uprostřed loňského léta zrodila v Plzni. The PUB - Pilsner Unique Bar, jak se podnik nazývá, je vlastně jakousi symbiózou baru, tradiční pivnice a nejnovějších IT technologií. V čem toto zdánlivě nemožné spojení spočívá? Základem je ojedinělý systém samoobslužného výčepu, ovládaný počítačovým programem tak, že si každý host čepuje pivo sám. Pípy jsou instalovány na každém ze stolů, jejich součástí je otočný panel s displejem. Na něm se po přihlášení zobrazuje množství vypitého piva. Prostřednictvím tlačítek je také možné vystavit si osobní účet, zavolat ke stolu obsluhující, objednat jídlo. Dvě stovky čtverečních metrů sklepení jednoho z plzeňských činžáků se tak změnily v unikátní pivnici, která umí „ošetřit“ u deseti samoobslužných výčepů až 80 žíznivých - tedy kromě dalších 40 na baru a v salonku. Ti ovšem možnost využít samoobsluhy nemají.

Pivní kultura

To, že se na stěně restaurace promítá průběžné skóre piv zkonzumovaných u jednotlivých stolů, není vůbec hlavním tématem dne. „Jde jen o jakési zpestření, navození ducha soutěživosti,“ říká Jaroslav Stuna, jeden z majitelů pivnice. Účelem celého nápadu není bohapustá konzumace moku „na kvantum“, ústředním motivem je povýšení kultury popíjení piva. „Když už jsme mistry světa ve vypitém množství, pijme pivo kultivovaně a se znalostí věci,“ přidává další z majitelů, student ekonomie Martin Šampalík. Proto také v průběhu večera několikrát proběhnou na plátně instruktážní filmy, jak pivo správně čepovat, jak ho rozhodně nečepovat a čeho se vyvarovat. Z běžných pijáků se tak zvolna stávají zasvěcenci, kteří si sami se stále větší zručností umějí natočit svou hladinku. Pokud si někdo na vlastní obsluhu přesto netroufá, rádi mu zde pivo natočí na barové pípě.
Co se jídla týká, restaurace nemá vlastní kuchyni, to ani nebylo součástí plánu. Od počátku spolupracuje s nedalekým podnikem Roma, který proslul znamenitou kuchyní a kuchaři, kteří rádi nasytí hosty Pubu. Zajímavý pokrm nám tentokrát doporučila dáma, šéfkuchařka restaurantu Pizza Roma Hana Mošnová. Fileto Tournedos pořídíte v Pubu za 239 korun.