úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Apetit
15. ledna 2006
Je libo kokos, oříšky kešu či mandle?
JAK NA TO…
Matěj R. Kalina
Není to dlouho, co kokos, oříšky kešu a mandle patřily mezi méně rozšířené druhy suchých plodů. Kokos býval jen vánoční atrakcí - tedy pokud jste na něj vystáli frontu.
Kokosové mléko se přidává do omáček, především v indické kuchyni. Dužinu je možné požívat čerstvou nebo umletou na moučku - ta má uplatnění hlavně v cukrařině. Usušená dužina je zdrojem kokosového oleje, mimořádně stálého při vysokých teplotách, a tedy vhodného na smažení. Hojně se užívá i v léčitelství.
Oříšky kešu a mandle jsou slavné především díky použití jako stolní pochutina. K tomu účelu se praží a nasolují, často se též -hlavně mandle - upravují balením do čokolády, karamelu nebo jiných obalů, třeba jogurtového. Veleznámé je také mandlové těsto. Šáchor, čufa a makadam je už dnes možné u nás zakoupit, patří však stále mezi exoty. Praží se a užívají především ke stolní spotřebě.

***

* Sladké besanové koule jsou jedním ze známých indických dezertů. Do rozpuštěného másla postupně vsypete besan -to je cizrnová mouka - nastrouhaný sušený kokos, sekaná jádra vlašských ořechů a muškátový oříšek. Vaříte asi 10 minut, poté přidáte cukr a vaříte, až směs zezlátne a patřičně zhoustne. Když zchladne, vymodelujete z ní koule velikosti mezi golfovým a tenisovým míčkem. Posypete zbytkem ořechové drti a servírujeme s čerstvým, spíše sladším ovocem.

* Krocaní prsa pečená s mandlemi Steaky z prsou krocana zbavené kůže našpikujete slaninou a do masa vetknete i celé vyloupané mandle. Na tuku a cibuli zvolna upečete doměkka. Když plátky masa změknou a zezlátnou, vyjmete je a vypečenou šťávu zredukujete na tuk. Zaprášíte a za mírného podlití povaříte na šťávu, kterou maso přelijete před podáváním.

* Kuřecí maso po čínsku s oříšky kešu
Na nudličky pokrájené kuřecí maso marinujete ve směsi bílku, škrobu a sójové omáčky alespoň dvě tři hodiny. Mezitím opražíte oříšky kešu. Na oleji osmahnete nejprve cibulku - nejlepší je jarní, mladá -poté ji vyjmete. Potom vložíte maso a opečené opět vyjmete. Do výpeku přilijete vodu, zbytek sójové omáčky, zahustíte tmavou zápražkou a krátce provaříte. Do šťávy vrátíte maso a cibulky, přidáte kousky ananasu a dvě tři lžíce ananasové šťávy. Dochutíte kořením, případně citronovou šťávou, a vše posypete nasekanými opraženými oříšky kešu.

mrk

Foto autor| Foto In Images