15. ledna 2006
Je libo kokos, oříšky kešu či mandle?
JAK NA TO…
Matěj R. Kalina
Není to dlouho, co kokos, oříšky kešu a mandle patřily mezi méně rozšířené druhy suchých plodů. Kokos býval jen vánoční atrakcí - tedy pokud jste na něj vystáli frontu.
Kokosové mléko se přidává do omáček, především v indické kuchyni. Dužinu je možné požívat čerstvou nebo umletou na moučku - ta má uplatnění hlavně v cukrařině. Usušená dužina je zdrojem kokosového oleje, mimořádně stálého při vysokých teplotách, a tedy vhodného na smažení. Hojně se užívá i v léčitelství.
Oříšky kešu a mandle jsou slavné především díky použití jako stolní pochutina. K tomu účelu se praží a nasolují, často se též -hlavně mandle - upravují balením do čokolády, karamelu nebo jiných obalů, třeba jogurtového. Veleznámé je také mandlové těsto. Šáchor, čufa a makadam je už dnes možné u nás zakoupit, patří však stále mezi exoty. Praží se a užívají především ke stolní spotřebě.
***
* Sladké besanové koule jsou jedním ze známých indických dezertů. Do rozpuštěného másla postupně vsypete besan -to je cizrnová mouka - nastrouhaný sušený kokos, sekaná jádra vlašských ořechů a muškátový oříšek. Vaříte asi 10 minut, poté přidáte cukr a vaříte, až směs zezlátne a patřičně zhoustne. Když zchladne, vymodelujete z ní koule velikosti mezi golfovým a tenisovým míčkem. Posypete zbytkem ořechové drti a servírujeme s čerstvým, spíše sladším ovocem.
* Krocaní prsa pečená s mandlemi Steaky z prsou krocana zbavené kůže našpikujete slaninou a do masa vetknete i celé vyloupané mandle. Na tuku a cibuli zvolna upečete doměkka. Když plátky masa změknou a zezlátnou, vyjmete je a vypečenou šťávu zredukujete na tuk. Zaprášíte a za mírného podlití povaříte na šťávu, kterou maso přelijete před podáváním.
* Kuřecí maso po čínsku s oříšky kešu
Na nudličky pokrájené kuřecí maso marinujete ve směsi bílku, škrobu a sójové omáčky alespoň dvě tři hodiny. Mezitím opražíte oříšky kešu. Na oleji osmahnete nejprve cibulku - nejlepší je jarní, mladá -poté ji vyjmete. Potom vložíte maso a opečené opět vyjmete. Do výpeku přilijete vodu, zbytek sójové omáčky, zahustíte tmavou zápražkou a krátce provaříte. Do šťávy vrátíte maso a cibulky, přidáte kousky ananasu a dvě tři lžíce ananasové šťávy. Dochutíte kořením, případně citronovou šťávou, a vše posypete nasekanými opraženými oříšky kešu.
mrk
Foto autor| Foto In Images
|