Nedмlnн svмt
ъvod   |   redakce   |   napiљte nбm!   |   pшedplatnй   |   inzerce
titulnн strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na muљce
Svмt vмdy
Scйna
Auto & Moto
Cestovбnн
Bydlenн
Menu
Zdravн
Spoleиnost
redakce
Redakce
Dopisy
Pшedplatnй
Inzerce
Apetit
15. ledna 2006
Je libo kokos, oшнљky keљu иi mandle?
JAK NA TO…
Matмj R. Kalina
Nenн to dlouho, co kokos, oшнљky keљu a mandle patшily mezi mйnм rozљншenй druhy suchэch plodщ. Kokos bэval jen vбnoиnн atrakcн - tedy pokud jste na nмj vystбli frontu.
Kokosovй mlйko se pшidбvб do omбиek, pшedevљнm v indickй kuchyni. Duћinu je moћnй poћнvat иerstvou nebo umletou na mouиku - ta mб uplatnмnн hlavnм v cukraшinм. Usuљenб duћina je zdrojem kokosovйho oleje, mimoшбdnм stбlйho pшi vysokэch teplotбch, a tedy vhodnйho na smaћenн. Hojnм se uћнvб i v lйиitelstvн.
Oшнљky keљu a mandle jsou slavnй pшedevљнm dнky pouћitн jako stolnн pochutina. K tomu ъиelu se praћн a nasolujн, иasto se tйћ -hlavnм mandle - upravujн balenнm do иokolбdy, karamelu nebo jinэch obalщ, tшeba jogurtovйho. Veleznбmй je takй mandlovй tмsto. Љбchor, иufa a makadam je uћ dnes moћnй u nбs zakoupit, patшн vљak stбle mezi exoty. Praћн se a uћнvajн pшedevљнm ke stolnн spotшebм.

***

* Sladkй besanovй koule jsou jednнm ze znбmэch indickэch dezertщ. Do rozpuљtмnйho mбsla postupnм vsypete besan -to je cizrnovб mouka - nastrouhanэ suљenэ kokos, sekanб jбdra vlaљskэch oшechщ a muљkбtovэ oшнљek. Vaшнte asi 10 minut, potй pшidбte cukr a vaшнte, aћ smмs zezlбtne a patшiиnм zhoustne. Kdyћ zchladne, vymodelujete z nн koule velikosti mezi golfovэm a tenisovэm mниkem. Posypete zbytkem oшechovй drti a servнrujeme s иerstvэm, spнљe sladљнm ovocem.

* Krocanн prsa peиenб s mandlemi Steaky z prsou krocana zbavenй kщћe naљpikujete slaninou a do masa vetknete i celй vyloupanй mandle. Na tuku a cibuli zvolna upeиete domмkka. Kdyћ plбtky masa zmмknou a zezlбtnou, vyjmete je a vypeиenou љќбvu zredukujete na tuk. Zaprбљнte a za mнrnйho podlitн povaшнte na љќбvu, kterou maso pшelijete pшed podбvбnнm.

* Kuшecн maso po инnsku s oшнљky keљu
Na nudliиky pokrбjenй kuшecн maso marinujete ve smмsi bнlku, љkrobu a sуjovй omбиky alespoт dvм tшi hodiny. Mezitнm opraћнte oшнљky keљu. Na oleji osmahnete nejprve cibulku - nejlepљн je jarnн, mladб -potй ji vyjmete. Potom vloћнte maso a opeиenй opмt vyjmete. Do vэpeku pшilijete vodu, zbytek sуjovй omбиky, zahustнte tmavou zбpraћkou a krбtce provaшнte. Do љќбvy vrбtнte maso a cibulky, pшidбte kousky ananasu a dvм tшi lћнce ananasovй љќбvy. Dochutнte koшenнm, pшнpadnм citronovou љќбvou, a vљe posypete nasekanэmi opraћenэmi oшнљky keљu.

mrk

Foto autor| Foto In Images