úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Apetit
8. ledna 2006
Po čertech dobré Čertousy
Kus historie na východním okraji Prahy
Matěj R. Kalina
KAM ZA dobrým jídlem

Historie objektu dnešního hotelu a restaurace v Čertousech u Horních Počernic na východním kraji Prahy je stejně pestrá jako dlouhá. Od počátku 13. století, kdy se objevily první zmínky o zdejším dvorci, až po nešťastná osmdesátá léta věku minulého, kdy stály zbytky staveb před zánikem, žil objekt neustále svým životem. Nikdy však jako hospoda. Tvář hotelu s několika restauračními komplexy mu vtiskli až v roce 1999 potomci posledních předúnorových vlastníků. Kouzelný areál je z centra hlavního města vzdálen slabou půlhodinku.

V blízkosti metropole

"Velký zájem je o kongresovou turistiku, ta zde má široké zázemí," tvrdí Jaroslav Stára, jeden z restituentů. Nás ovšem zajímají především možnosti, jaké tady má příchozí "z ulice". I když v současnosti patří mezi návštěvníky především hoteloví hosté a účastníci firemních kongresů či školení, individuální hosté sem nacházejí cestu stále častěji díky působivě rekonstruovanému kusu historie. Své sehrává i atraktivní přírodní rámec, blízkost od středu města a navíc dosah MHD.
Příležitostní návštěvníci zde plní především hlavní sál restaurace s kamennými sokly, cihlovými klenbami, barem a výzdobou jednak moderními grafikami, ale i těšivými reklamními plakáty z třicátých let 20. století. Potom je tu sympatický vinný sklípek, kavárna, členité prostory pod trámovím krovu, kde je možné přichystat "šámbr" pro uzavřenou společnost. Velkým lákadlem je v létě zahradní restaurace v areálu dvora a nad hladinu rybníka "vystrčená" komorní terasa. "Vůbec bych ovšem nepodceňoval zimní období. Procházka kolem zamrzlé hladiny rybníka, pohled na malebný špalíček budov a potom nějaká specialita z naší kuchyně - to vše má jistě také své kouzlo," vychvaluje podnik majitel.

Blaho strávníků

Na 150 osob dokáže hbitý personál "ošetřit" v restauraci a dalších 60 ve čtyřech separátních saloncích - bez zahradní části.
Aby byl spokojený pocit úplný, připravuje Dušan Stádník, který se v kuchyni stará o blaho strávníků, zajímavou krmi lákavou už pro oko a přinejmenším stejně chutnou jako vzhlednou. Jemný pokrm vás v restauraci - pokud si ho zvolíte za svého favorita - přijde na 165 korun.