8. ledna 2006
Po čertech dobré Čertousy
Kus historie na východním okraji Prahy
Matěj R. Kalina
KAM ZA dobrým jídlem
Historie objektu dnešního hotelu a restaurace v Čertousech u Horních Počernic na východním kraji Prahy je stejně pestrá jako dlouhá. Od počátku 13. století, kdy se objevily první zmínky o zdejším dvorci, až po nešťastná osmdesátá léta věku minulého, kdy stály zbytky staveb před zánikem, žil objekt neustále svým životem. Nikdy však jako hospoda. Tvář hotelu s několika restauračními komplexy mu vtiskli až v roce 1999 potomci posledních předúnorových vlastníků. Kouzelný areál je z centra hlavního města vzdálen slabou půlhodinku.
V blízkosti metropole
"Velký zájem je o kongresovou turistiku, ta zde má široké zázemí," tvrdí Jaroslav Stára, jeden z restituentů. Nás ovšem zajímají především možnosti, jaké tady má příchozí "z ulice". I když v současnosti patří mezi návštěvníky především hoteloví hosté a účastníci firemních kongresů či školení, individuální hosté sem nacházejí cestu stále častěji díky působivě rekonstruovanému kusu historie. Své sehrává i atraktivní přírodní rámec, blízkost od středu města a navíc dosah MHD.
Příležitostní návštěvníci zde plní především hlavní sál restaurace s kamennými sokly, cihlovými klenbami, barem a výzdobou jednak moderními grafikami, ale i těšivými reklamními plakáty z třicátých let 20. století. Potom je tu sympatický vinný sklípek, kavárna, členité prostory pod trámovím krovu, kde je možné přichystat "šámbr" pro uzavřenou společnost. Velkým lákadlem je v létě zahradní restaurace v areálu dvora a nad hladinu rybníka "vystrčená" komorní terasa. "Vůbec bych ovšem nepodceňoval zimní období. Procházka kolem zamrzlé hladiny rybníka, pohled na malebný špalíček budov a potom nějaká specialita z naší kuchyně - to vše má jistě také své kouzlo," vychvaluje podnik majitel.
Blaho strávníků
Na 150 osob dokáže hbitý personál "ošetřit" v restauraci a dalších 60 ve čtyřech separátních saloncích - bez zahradní části.
Aby byl spokojený pocit úplný, připravuje Dušan Stádník, který se v kuchyni stará o blaho strávníků, zajímavou krmi lákavou už pro oko a přinejmenším stejně chutnou jako vzhlednou. Jemný pokrm vás v restauraci - pokud si ho zvolíte za svého favorita - přijde na 165 korun.
|