úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Cestování
10. prosince 2006
Tradice pohankového mlýna
FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM
šp
Rod Šmajstrlů v Beskydech ve Frenštátě pod Radhoštěm udržuje už po pět generací zajímavou tradici. Od roku 1861 Šmajstrlovi melou v rodinném mlýně pohanku. A to bez přetržení kontinuity a navíc po starém, tradičním způsobu. S mletím začal praděda Josef a po něm ho následovali František, Arnošt a v současnosti Zdeněk, kterému pomáhá syn Pavel. S chodem mlýna se můžete v Beskydech seznámit - po předchozí domluvě - i vy a zároveň ochutnat pohanková jídla.
Pohanka bývala v tomto kraji hlavním zdrojem obživy. To vedlo například k tomu, že se tu mohlo mlít i po roce 1948, ač byl tehdejší mlynář František místními úřady prohlášen za kapitalistu. Mlýn byl z tohoto důvodu nejprve zaplombován, jenže místní lidé si brzy začali stěžovat na nedostatek mouky. Straničtí funkcionáři poté ustoupili - a mlýn mohl mlít vesele dál.
Pohanku do tohoto kraje přivezli ve 13. století Tataři. Ti byli v očích usedlíků pohany - a odtud se vzalo i jméno pro obilninu. V chalupách se tradičně mlela mezi dvěma kameny na takzvaném žernu. V pohankovém mlýně byla sice úplně původní technika poněkud modernizována, přesto je stále unikátní. Domácí si totiž vymysleli loupací stroj, který pohanku loupe mechanicky na kamenech, aniž by ztrácela důležité minerální látky.

***

JAK SE TAM DOSTAT

Pohankový mlýn rodu Šmajstrlů najdete na adrese Kopaná č. p. 806 u Frenštátu pod Radhoštěm. Návštěva mlýna vyžaduje předchozí domluvu. Telefon na Zdeňka Šmajstrlu je 556 835 448, více informací získáte také na internetových stránkách mlýna www.pohankovymlyn. cz. Zde je kromě historie mlýna také řada informací o pohance, jejích nutričních hodnotách a také o tradici zpracování této obilniny. Najdete tu i řadu receptů na úpravu pohanky.

TOULAVÁ KAMERA

Tato rubrika vzniká ve spolupráci s Českou televizí. Pořad Toulavá kamera uvádí ČT1 v premiéře vždy v neděli v 10 hodin. Reprízu pořadu můžete sledovat ve středu ve 14.05 rovněž na ČT1.

Foto popis| ZDROJ OBŽIVY. V Beskydech se pohanka mlela na mouku po generace.
Foto autor| Foto archiv a Profimedia.cz