úvod   |   redakce   |   napište nám!   |   předplatné   |   inzerce
titulní strana (pdf)
rubriky
Publicistika
Na mušce
Svět vědy
Scéna
Auto & Moto
Cestování
Bydlení
Menu
Zdraví
Společnost
redakce
Redakce
Dopisy
Předplatné
Inzerce
Cestování
19. listopadu 2006
Kde sezona nekončí
Do chorvatského Dubrovníku míří turisté po celý rok
Terezie Pálavá
Když se řekne Dubrovník, našinci se vybaví horké letní měsíce, slunné pláže, letní dovolená. Ne každý však ví, že toto chorvatské město žije turistickým ruchem po celý rok a patří mezi nejatraktivnější místa pro slavení silvestra a Nového roku. Také největší atrakce, Den Dubrovníku a svátek sv. Blažeje, spadá do zimního období (3. února). Ten den se uličky města zcela zaplní procesím lidí s prapory a vlajkami.
Abyste se dostali do Dubrovníku, musíte projet i skrz území Bosny a Hercegoviny. Pro českého turistu, zvyklého zaparkovat svůj vůz hned na Istrii, je to sice docela dálka, ale stojí za to. Už při příjezdu k historickému centru města vás osloví mohutné, až šest metrů silné hradby (v roce 1979 byl díky nim Dubrovník zařazen organizací UNESCO do celosvětového seznamu památek kulturního dědictví), poté i úzké uličky a malebná zákoutí. Jen všudypřítomné kočky, žijící z odpadků a z toho, co jim turisté dají, poněkud kazí dojem z tohoto více než padesátitisícového města.

Něco pro Američany

V Dubrovníku je neustále rušno zejména díky příznivému klimatu a mírné zimě, a tak zde po celý rok šveholí nejrůznější jazyky. Mezi nimi zní hojně angličtina. Také nezřídka zahlédnete u domů zaparkované americké vozy. Lodí přes oceán je pro Američany Dubrovník snadno dostupný a je jich tu opravdu hodně. Líbí se jim tu - je tu pro ně levně, i když pro našince je cenová laťka poněkud vysoko. Za klasický oběd či večeři zaplatíte v restauraci okolo 50 kun, přesto stojí za to ochutnat něco z místních specialit. Ryby, telecí maso nebo typické čevapi (něco jako české čevabčiči), často s klasickým bramborem pečeným v alobalu, plněným sýrovou pěnou... Lákadlem pro oči jsou také desítky druhů zmrzlin, které tu máte na výběr. Porce za pět kun. Ale to už je opravdu pořádná porce! Jste-li zvyklí na české pivo, raději v místních restauracích zapijte večeři vínem. Chorvatské pivo není špatné, ale tomu českému se nevyrovná. A pak, Chorvati jsou přece na víno experti!
Podle historických pramenů založili Dubrovník v sedmém století uprchlíci z Cavtatu (tehdejšího Epidauru). Novou osadu pojmenovali Ragusium. Na pevninské straně průlivu později vznikla slovanská osada Dubrava. Později se spojily v jednu.
V 15. století se stal Dubrovník republikou. Patřily k ní také téměř všechny přilehlé ostrovy a pobřeží až ke Stonu a ještě další oblasti. Zanikla až začátkem 19. století s Napoleonovými taženími.

Procházka městem

Pokud jde o památky města, návštěvník by si rozhodně neměl nechat ujít prohlídku hradeb z 8. až 17. století. Dlouhé jsou téměř dva tisíce metrů. Řada turistů i místních obyvatel po večerech uvítá procházku kolem této osvětlené dominanty města, na několika místech se dokonce za vstupné dá na hradby přímo vystoupit. Uvnitř samotného města pak stojí za zmínku pomník největšího básníka Dubrovnické republiky Ivana Gundulice, barokní katedrála Panny Marie nebo jezuitský kostel svatého Ignáce z téhož období, v jehož sousedství se nachází takzvané dubrovnické kolegium. Cenné obrazy si milovníci výtvarného umění mohou prohlédnout v dominikánském kostele a klášteře, který se nachází v jižní části Dubrovníku.
Ke krásám přímořského města patří pochopitelně také pláže, které Dubrovník obklopují. Písečné, oblázkové nebo i skalnaté. V těchto ročních obdobích jsou sice jen k procházkám, ale to neznamená, že bychom se jim měli vyhýbat. K vidění je ve městě také Námořnické muzeum nebo Akvárium. Kdo má zájem o potápění, může si vybrat hned ze dvou zdejších potápěčských klubů.
Na paměti bychom však měli mít jednu věc: ceny jsou tu více americké než české. Ve městě je řada luxusních, mnohohvězdičkových hotelů například i u nás proslulý Hilton. Přenocování však hledejte raději ve vesničkách poblíž Dubrovníku, kde je ubytování v soukromí přístupné i pro spořivého Čecha. Okolo sedmi osmi eur mimo sezonu za noc.

***

TURISTICKÉ INFORMACE

Pokud byste se rádi z Dubrovníku vydali na výlet, neměli byste si nechat ujít panoramatické lety nad městem nebo stále oblíbené výlety lodí na přilehlé ostrovy. K těm nejpopulárnějším patří asi vyjížďka na ostrůvek Lokrum, který má rozlohu necelý kilometr čtvereční. Relativně nedaleko se nacházejí proslulá černohorská boka Kotorská, Kotor nebo město Budva. Černá Hora sice na první pohled působí drsně a nehostinně, ale když v zemi pobudete déle než pár hodin a máte možnost pohovořit s místními, pochopíte, že to byl omyl. Černohorské kláštery i malebné hory jistě stojí za vidění.
V Dubrovníku je řada příležitostí jít za zábavou. V mnoha hotelech jsou diskotéky nebo taneční terasy. Diskokluby jsou i mimo hotely, většinou na poloostrově Lapad. Ve starém městě jsou spíše podniky k posezení - konoby (vinárničky) či restaurace. V Dubrovníku je stálé divadlo - Divadlo Marina Držice - dále symfonický orchestr, několik komorních těles, folklorní soubory Lindjo a Lado.

CO MAJÍ RÁDI V CHORVATSKU

Specialita v listech vinné révy má své příznivce nejen v Chorvatsku, ale i v Řecku a Turecku. Cibulku osmahneme na oleji a přidáme maso. Smažíme, dokud se nevypaří šťáva, a přidáme rýži. Když cibule zesklovatí vmícháme nadrobno pokrájená rajčata, petržel a koření. Směs zalijeme 500 ml vody a necháme vařit, dokud se téměř nevypaří. Listy necháme projít varem v osolené vodě a zavineme do nich směs. Přikryté smotky dáme do vyhřáté trouby. Prvních 15 minut pečeme na 230 °C, pak zhruba 35 minut na 180 °C a průběžně podléváme. Nakonec vše zalijeme směsí rozkvedlaného vajíčka v jogurtu a pečeme pět minut.

ZÁVITKY SARMA

* Suroviny

velké listy vinné révy
500 g mletého masa
2 rajčata
250 g rýže
2-3 cibule
200 ml jogurtu
mletá paprika, sůl, pepř, saturejka, petrželka, olej

Foto popis| MOŘE NA DOSAH. Stará část Dubrovníku s červenými střechami leží na malém poloostrůvku obehnaném hradbami.
Foto autor| Foto Profimedia.cz

Foto popis| V CENTRU. Středu města vévodí hlavní ulice Placa.
Foto autor| Foto Profimedia.cz

Foto autor| Foto archiv